TEME
Forumul orei de limba si literatura romana
Lista Forumurilor Pe Tematici
TEME | Reguli | Inregistrare | Login

POZE TEME

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Profil laura84
Femeie
24 ani
Valcea
cauta Barbat
24 - 49 ani
TEME / VARIANTE SUBIECTE TESTE NATIONALE 2007 / Varianta 4  
Autor
Mesaj Pagini: 1
Nedelcu
Administrator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 731
Iată vizualizarea variantei ( 2 pagini ) şi o propunere de rezolvare a părţii I .

Varianta 4

Varianta 4
-    rezolvare –


Partea I

A.
1. stă – ru – in – ţa , în – târ – zi – a – tă ;
2. neguroşi, nord;
3. drumeţ, drumeag;
4. florile – N, îşi – D, numele – Ac. , lor – G ;
5. fu – verb copulativ;
6. Am primit o floare.
7. Anicuţei – complement indirect, numele – subiect;
8. „până ce birui primăvara”- subordonată circumstanţială de timp;
9. Iezii au deschis uşa / cui le voia răul. /
    1. PP
    2: CI ( are ca regent verbul „au deschis” din P1 şi răspunde la întrebarea „cui?”);

B.
10. Anicuţa şi Nicu;
11. „Anicuţei nu-i plăcu numele: nişte flori aşa de frumoase să aibă un nume aşa de urât !”
12. personificarea
13. Textul este epic, deoarece autorul îşi exprimă gândurile, ideile, sentimentele etc. în mod indirect, prin intermediul unei naraţiuni şi al unor personaje, puse în mişcare de o voce numită narator. În acest text, doi copii, Anicuţa şi Nicu se bucură de venirea primăverii şi reînvierea naturii. Anicuţa descoperă nişte flori necunoscute şi află de la Nicu că se numesc păpădii. Nu-i place numele lor. Observă cu atenţie albinele, care i se par cam supărate. Naratorul este vocea care povesteşte. E un narator omniscient şi relatează la persoana III.
14. Fragmentul începe cu o descriere subiectivă, în care naratorul prezintă biruinţa primăverii asupra iernii. Vântul cald de miazăzi alungă norii grei şi lasă cerul „curat ca lacrima”. Construcţia „cerul rămase curat ca lacrima” sugerează seninătatea şi puritatea  boltei şi, totodată, comunică un sentiment de fericire înduioşătoare, provocat de lumina zilei de primăvară şi de măreţia naturii renăscute încă o dată în eternul ciclu al anotimpurilor.


Aveţi întrebări ? Opinii diferite ? Nelămuriri ? Comentaţi !


_______________________________________
MEDITATII ON-LINE LA LIMBA ROMANA
_______________________________________

BLOGUL PROFESORULUI DE LIMBA ROMANA

pus acum 17 ani
   
the_girl15
Membru nou

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 8
Partea a III-a

In acest text este descris anotimpul in care natura reintinereste, cand pasarile calatore se intorc din tarile calde si campul inverzeste tot. Nu sunt uitati nici copii, caci nimeni nu stie sa se bucure mai mult decat ei de frumusetile naturii, care vin unele dupa altele, dintr-un anotimp in alt anotimp. Textul incepe cu descrierea, in care naratorul prezinta biruinta primaverii supra iernii. Vantul cald de la miazazi alunga norii grei si lasa cerul "curat ca lacrima". Construcţia „cerul rămase curat ca lacrima” sugerează seninătatea şi puritatea  boltei şi, totodată, comunică un sentiment de fericire înduioşătoare, provocat de lumina zilei de primăvară şi de măreţia naturii renăscute încă o dată în eternul ciclu al anotimpurilor. Anicuta, iesind din casa, fusese intampinata de "covorul de floricele galbene". Floricelele parca o fermecasera, ea ne mai putand sa se miste de uimire, apoi se insenina dintr-o data. Incepu sa sara, sa tipe si sa fuga prin curte strigandu-l pe Nicu, fratele sau. Nicu, speriat de tipetele copilei, iesi din casa, apoi vazand insistenta fetei de a o urma, el se duse dupa ea in gradina, unde si el la randul lui ramase uimit de florile care pareau ca devin din ce in ce mai multe. El raspunse oftand usor ca inflorise papadia. Anicuta, nedumerita intreba ce e aia o papadie, Nicu raspunzandu-i ca acele flori sunt papadii. Ea, putin suparata, spusese ca nu ii place numele, deoarece i se parea un nume urat pentru "niste flori asa frumoase".
Nicu ramase fara cuvinte, apoi intr-un final ii spuse ca "toate florile au numele lor". Anicuta " nu  fu multumita de raspuns, dar isi uita in graba nemultumirea". Se uita cu mare atentie la albinele care strangeau polenul papadiilor si i se paru ca ele erau cam suparate deoarece zburau prea repede din floare in flaore "cufundandu-si capul in puful acela galben".


pus acum 17 ani
   
catisor
Membru

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 63
II.

Izvoare, 18.06.2007
Dragă Răzvan,
Îţi mărturisesc faptul că de multă vreme vreau să-ţi comunic şi ţie emoţiile pe care le încerc în fiecare dimineaţă de vară, aici la mine acasă, fim aşteptat vacanţa pentru a avea şi timp, şi dispoziţia necesară descrierii unui asemenea moment, într-un asemenea loc, cum este cel în care locuim noi.
Îţi voi descrie o zi de vară numai pentru a te convinge să abandonezi arşiţa de pe plajă, zgomotul obositor al oraşului, mofturile turiştilor din toată lumea, dar mai ales computerul de care nu te mai desprinzi şi a te dotări să vii la noi. De altfel, ţi se va ivi în curând acest prilej, pentru că tatăl meu va trece prin Constanţa şi va fi. o mare plăcere să se întoarcă acasă împreună cu tine.
Dacă-ţi aduci aminte, casa noastră este în preajma unei păduri de brazi. Ploaia nu ne prea ocoleşte în vara asta, dar aici, la noi, nu-i ceva neobişnuit. Soarele se arătă târziu, îl văd, după cum ţi-am spus, mai întâi pe umerii brazilor şi apoi pe trotuarul din faţa casei. împrejurimile pline de copaci se continuă cu alţi arbori în curtea noastră. Dimineaţa şi ei se pregătesc de o nouă zi. Acum, îşi rotunjesc sub razele potolite ale soarelui fructele. Vei avea o mare plăcere să-ţi începi ziua gustând din ele. Se trezesc şi micile vietăţi ale curţii noastre, fiecare dând de veste că există în felul ei. Câinele cel bătrân de-abia aşteaptă să fie mângâiat, iar pisica leneşă se fereşte de lumina zilei, căutându-şi un loc în care să lenevească. Micul dejun în chioşcul din grădină este o garanţie sigură pentru o zi frumoasă.
Cred că detaliile despre obişnuita noastră dimineaţă te-au făcut deja să visezi la vacanţa pe care ţi-o vei petrece la noi.
Aştept veşti bune de la tine şi transmite salutări părinţilor tăi, comunicându-le hotărârea ta de a veni aici.
Cu drag,
Iulian /Iuliana Oprea

varianta faptul că multă vreme vreau comunic şi ţie care încerc în fiecare

3KB


pus acum 17 ani
   
David70
Membru nou

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 1
a nice post i love it.....  

_______________________________________
Cut down your exam stress by using our latest Quincy University exam and high quality C2020-612 practice dump - pass4sure and EMC demos.

pus acum 9 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la