TEME
Forumul orei de limba si literatura romana
Lista Forumurilor Pe Tematici
TEME | Reguli | Inregistrare | Login

POZE TEME

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Lolo
Femeie
25 ani
Galati
cauta Barbat
25 - 52 ani
TEME / VARIANTE SUBIECTE TESTE NATIONALE 2007 / Varianta 14 TN 2007  
Autor
Mesaj Pagini: 1
Nedelcu
Administrator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 731
Puteţi vedea varianta aici.

Varianta 14 TN 2007


Aşteptăm încercări.


_______________________________________
MEDITATII ON-LINE LA LIMBA ROMANA
_______________________________________

BLOGUL PROFESORULUI DE LIMBA ROMANA

pus acum 17 ani
   
istet_foc
Membru

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 28
Varianta 14
-    rezolvare –


Partea I

A.
1. ci-ti-to-rul, pro-fe-sor, tre-bu-ie, şti-e;
2. numaidecât – compunere prin sudare, cititor – derivare cu sufix;
3. copilaş, copilărie;
4. birje, trei;
5. a biruit – verb predicativ, toate – adjectiv nehotărât, s(e) – pronume reflexiv, la – prepoziţie;
6. Nimeni nu are grijă de tine ca mama.
7. cititorul – subiect, să ştie – predicat verbal, trei – atribut adjectival, copii – complement direct;
8. te rog;
9. Am găsit / ce căutam. /
    1.PP
    2. CD

B.
10. „Ovidiu trece acum examenul sumar de şapte clase liceale, şi, cu toată bravura lui, pe cât spune cocoana Caliopi, după ce a biruit toate obiectele, s-a-nţepenit la Morală.”
11. Madam Georgescu vrea să rezolve problema printr-o intervenţie la profesorul în cauză în favoarea copilului său.
12. Prietenul profesorului ezită să meargă la acesta, sugerându-i doamnei Georgescu că ar fi mai bine să se ducă soţul ei, tatăl copilului.
    Doamna Georgescu nu crede că ideea e bună, întrucât soţul ei e nepăsător cu propriii copii; dacă ar fi fost după el, nici primii doi fii, mai mari, nu ar fi intrat la facultate.
13. . Textul este epic, deoarece autorul îşi exprimă gândurile, ideile, sentimentele etc. în mod indirect, prin intermediul unei naraţiuni şi al unor personaje, puse în mişcare de o voce numită narator. Naraţiunea prezintă eforturile unei mame de a-şi ajuta copilul slab la învăţătură să ia un examen prin mijloace incorecte. Ea vrea să-l convingă pe un prieten al profesorului de filozofie să intervină la acesta în favoarea fiului său. Deşi prietenul ezită, doamna îl ia pe sus şi pleacă amândoi spre casa profesorului. Acţiunea e pusă în mişcare de două personaje: dna Caliopi Georgescu şi prietenul profesorului. Naratorul e vocea care povesteşte întâmplarea. Întâmplarea e povestită  la persoana I, întrucât cel care povesteşte este el însuşi personaj în acţiune, adică naratorul e identic cu personajul.
14. Prietenul profesorului încearcă să scape de sarcina pe care i-o trasează doamna Caliopi, încercând să o convingă că mai bine ar fi să vorbească domnul Georgescu, tatăl băiatului, cu profesorul. Se preface astfel că nu pricepe că doamna are nevoie nu de o simplă discuţie cu profesorul, ci de o pilă.


pus acum 17 ani
   
catisor
Membru

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 63
II.

(Petreşti, 18. 06. 2007
Dragii mei părinţi,
Cu toate că vorbim zilnic la telefon şi ştiţi cât de bine mă simt în tabără alături de colegii mei, simt nevoia să vă scriu câteva rânduri pentru a vă putea împărtăşi bucuria pe care am trăit-o azi, descoperind frumuseţea câmpiei.
Dimineaţa devreme am plecat într-o excursie în împrejurimile taberei. După ce am lăsat în urmă ultimele case, ne-am cufundat parcă într-o mare aurie şi nesfârşită. Lanul de grâu se întindea departe, cât puteam cuprinde cu privirea, iar adierea uşoară a vântului îl legăna în valuri, a căror unduire crea un cântec de leagăn, venit din inima câmpiei Cerul de un albastru pal părea că se uneşte cu pământul undeva, departe, iar deasupra noastră, păsările pluteau lin.
Deodată, am tresărit: chiar de lângă piciorul meu, a fugit să se ascundă un şoricel speriat de prezenţa noastră. Nu mică ne-a fost mirarea când am văzut, nu departe de noi, un iepuraş care a luat-o la fugă spre un mărăciniş în care a dispărut ca o nălucă.
Ceea ce m-a uimit mai mult a fost însă roşul intens al florilor de mac, presărat parcă în mod miraculos asupra unei fâşii din imensitatea de aur strălucitor a lanului de grâu. Şi pentru ca încântarea mea să fie deplină, am văzut că roşul macului nu era singura culoare „rătăcită" în lan, ci la umbra spicelor deschideau petale firave şi câteva albăstrele. Acela a fost momentul în care am decis să vă scriu şi ştiu că tu, mamă, te vei bucura, fiindcă albăstrelele şi macii sunt florile tale preferate. Şi a acum înţeleg şi eu de ce, căci până azi le văzusem doar în buchetele cumpărate de tine şi mă întrebam cum de Ce preferi eleganţilor trandafiri.
Azi credea am înţeles şi de acum încolo le vom cumpăra împreună.
Vă îmbrăţişez cu dragoste,
fiul vostru Alexandru/fiica voastră Alexandra

III.

Ieşind într-o dimineaţă din casă, naratorul-personaj întâlneşte o veche prietenă care coboară din trăsură şi-i spune că venea chiar la el. După aceea, îi cere un ser¬viciu prietenesc, ştiind că el este prieten cu profesorul Popescu. Deşi acesta încearcă să-i explice că nu sunt decât cunoscuţi, doamna insistă să urce alături de ea în trăsură şi să meargă împreună acasă la profesor, pentru a-1 convinge să-1 promoveze pe fiul ei, Ovidiu, care susţinea examenul de la sfârşitul celor şapte clase liceale. Ea afirmă că fiul său este persecutat, că îi este ameninţată cariera şi că se teme să nu i se întâmple vreo nenorocire, fiindcă e o fire sensibilă.
Naratorul insistă să nu i se ceară acest lucru, propunându-i doamnei Georgescu să meargă mai bine tatăl copiilor la profesor, fiindcă este o persoană importantă şi e mai bine să intervină tatăl decât un străin. Doamna Georgescu nu acceptă, explicându-i că soţul ei nu se ocupă de copii şi că, dacă s-ar fi bazat pe el, ar fi rămas fără bacalaureat şi cei doi fii mai mari ai ei, Virgiliu şi Horaţiu.

La rezumat nu sunt prea sigura ca nu ma pricep prea bine sa fac rezumate da ......merge]:P:P

varianta 2007 18. 06. 2007 dragii mei toate că vorbim zilnic telefon şi cât bine mă

43.1KB


pus acum 17 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la