TEME
Forumul orei de limba si literatura romana
Lista Forumurilor Pe Tematici
TEME | Reguli | Inregistrare | Login

POZE TEME

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Giulia22
Femeie
25 ani
Alba
cauta Barbat
25 - 40 ani
TEME / VARIANTE SUBIECTE TESTE NATIONALE 2007 / Varianta 9  
Autor
Mesaj Pagini: 1
catisor
Membru

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 63
I.A

1. Cratima marchează elidarea vocalei ă, pronunţarea împreună a două părţi de vorbire diferite etc.

2. Cuvinte derivate cu prefix: însângerată, înfricoşată.

3.  Familia lexicală a substantivului copil: copilaş, copilăros, a. copilări,  copilărie, copilandru etc.

4. Substantive în cazul genitiv: gradinei, chioşcului, păsări, copilului.

5.  Valoarea morfologică a cuvintelor subliniate: stând - verb (gerunziu); o - articol nehotărât; care — pronume relativ; amar — adverb de mod.

6.  Dezvoltarea atributului în propoziţie subordonată atributivă: ...asupra bietei pă¬sări/1 care dormea/2     

7.  Funcţiile sintactice ale cuvintelor subliniate: ei - atribut pronominal genitival; copilului - atribut substantival genitival; o - complement direct; acolo - complement circumstanţial de loc.   

8. Propoziţia subordonată circumstanţială de loc este: unde, după câteva sbătăi, zăcea moartă  .

9.  Fraza în care există şi o propoziţie subordonată completivă indirectă, având ca regent verbul a da: Dau sfaturi bune/1 cui are nevoie./2   

B.
10. Modul de expunere predominant este naraţiunea.     

11. Structura care conţine o comparaţie este: Totul se petrecuse ca o fulgerare.

12. Figura de stil identificată în structura într-o risipire de fulgi zăcea pasărea însân¬gerată: inversiunea/ personificarea/ epitetul.   

13. Textul aparţine genului epic deoarece identificăm prezenţa naratorului, indici tem¬porali şi spaţiali ai întâmplării, existenţa personajelor, îmbinarea modurilor de expunere (naraţiunea, dialogul, descrierea) etc.     

14.  Punctele de suspensie din finalul fragmentului sugerează regretul provocat de moartea păsării/ sentimentul personajului-narator că fapta sa bună a fost zadarnică etc.

II.

   Colega mea
Sunt în clasă... Stau rezemat într-un cot şi o privesc pe Maria, colega mea, iar gândul se întoarce cu ani în urmă, când am venit în clasa I.
Din prima zi de şcoală, doamna învăţătoare ne-a pus în aceeaşi bancă. Era atâta de sfioasă! Cu ochi mari, albaştri, cu părul lung şi blond, părea o mică prinţesă...
Acum, la 14 ani, aproape nimic nu s-a schimbat în înfăţişarea ei. Ochii i-au rămas la fel de albaştri şi de frumoşi... în clipele ei de visare, devin atât de adânci!
Părul blond, mereu lung, îi încadrează faţa ovală, cu buze roşii, cu un contur deosebit. E frumoasă şi deşteaptă!...
Chiar dacă privirile ei sunt uneori nostalgice, este plină de viaţă. în momentele critice, ea este cea care ne încurajează pe toţi. Găseşte mereu soluţii la orice problemă. Este alături de noi atunci când luăm o notă proastă sau când trecem printr-o criză sentimentală. Este un bun şi tainic sfătuitor.
Fire energică, îndrăgeşte mai mult ţinuta sport. Este foarte pretenţioasă în privinţa hainelor. Poartă de obicei pantofi sport, blugi şi bluze lejere. Nu agreează ţinuta festivă. Se îmbracă fustă, cămaşă sau sacou doar la ocazii. Nici accesoriile nu o preocupă în mod deosebit. Are o frumuseţe naturală care îi conferă distincţie...
Printre hobby-urile ei se numără înotul, atletismul şi excursiile. Mă mir de unde are atâta energie... Nimic nu-i scapă. Este o fată extraordinară care stârneşte admiraţia tuturor. Spre să rămână prietena mea pentru totdeauna...


III.

   Cu o zi înainte, încercat de o migrenă, naratorul-personaj lasă deoparte cartea pe care o citea şi se îndreaptă spre Parcul Carol. în apropiere, întâlneşte un băiat de 17-18 ani care ţine în mână o colivie în care se află o pupăză.
Intrigat de ceea ce vede, se opreşte şi-1 întreabă pe băiat ce are de gând să facă cu pasărea. Aflând că este de vânzare şi că a fost luată din scorbura unui copac din Jilava, se hotărăşte să o cumpere cu cincizeci de lei. Scoate pasărea din colivie, îi mângâie penele şi îi dă drumul, felicitându-se că a făcut o faptă bună. în tot acest timp, se gândeşte dacă aceasta va şti să se întoarcă la cuibul său.
ÃŽn timp ce se întoarce spre casă, se opreşte în locul unde eliberase pasărea din colivie. Alături, pe o bancă, un copil plânge, iar pe pietriş zace o pasăre plină de sânge. Bona, care stă alături de copil şi care înainte îl văzuse eliberând pasărea, îl lămureşte asupra celor întâmplate: o pisică o sfâşiase.
                                                                                                                                                   

varianta i.a1. cratima elidarea vocalei ă, două vorbire diferite etc.2. cuvinte derivate

3.8KB


pus acum 16 ani
   
catisor
Membru

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 63
scuzati nu am vazut ca mai este varianta 9!!

varianta scuzati vazut mai este varianta 9!!

3KB


pus acum 16 ani
   
onix14
Membru nou

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2


pus acum 12 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la