TEME
Forumul orei de limba si literatura romana
Lista Forumurilor Pe Tematici
TEME | Reguli | Inregistrare | Login

POZE TEME

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Naturesk
Femeie
25 ani
Bucuresti
cauta Barbat
25 - 47 ani
TEME / VARIANTE SUBIECTE TESTE NATIONALE 2007 / Varianta 98  
Autor
Mesaj Pagini: 1
catisor
Membru

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 63
Partea a II-a

Rădăcini,
18.06.2007
Dragă Mihaela,
Am ajuns de câte zile în munţii Rodnei, la bunicii mei, departe de oraş, de caniculă şi de zgomotul maşinilor. Aici, la munte, e linişte şi răcoare, ca să nu îţi spun că mă aflu în centrul atenţiei. Bunicii îmi fac toate poftele, fiindcă sunt cel mai mic nepot... şi singurul care a venit în această vară la ei. Restul verişorilor mei au preferat litoralul sau ţările exotice.
Aici, la poalele munţilor Rodnei, la Rădăcini, verile sunt răcoroase, iar dimineţile nemai¬pomenit de proaspete şi luminoase. în fiecare zi urc pe munte împreună cu vecinul Traian, care îmi arată cele mai bune locuri din zonă, asta însemnând locurile în care găseşti zmeură, mure şi afine. Dar să vezi peisajul! Pădurea este atât de verde, încât ai impresia că este dintr-o carte poştală, de un verde-albăstrui, culoare pe care o au şi brazii, şi pinii, şi molizii... Cerul este de un albastru intens, aşa ca eşarfa profesoarei de română, iar stâncile care se înalţă din vârful Ineu par a înţepa cerul ca nişte cuţite de oţel Ca să nu-ţi spun că la înălţimea la care este situat satul bunicilor mei, văd Someşul strălucind în depărtare asemeni unui şarpe argintiu, încovoindu-se şi îndreptându-se după locurile prin care trece. Iar după ce soarele apune în spatele munţilor, se aşterne peste tot liniştea, iar aerul se umple de miros de răşină.
Sper că am fost suficient de convingătoare şi te-am făcut să regreţi că nu ai vrut să vii cu mine aici.
Te sărut şi aştept cu nerăbdare să ne reîntâlnim.
Cu drag, prietenul tău,/prietene ta
Cătălin/Cătălina


pus acum 16 ani
   
catisor
Membru

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 63
Partea a III-a

Rezumatul:
Moş Toma îl opreşte pe copil şi îi arată un lup care dispare imediat din faţa lor. Băiatul vrea să îl urmărească, dar bătrânul refuză şi cei doi îşi continuă drumul. La un moment dat, observând unele semne, moş Toma îi explică însoţitorului său că pe acolo a trecut jderul. Ajung în faţa unei scorburi, în care s-a adăpostit animalul, iar moş Toma descoperă şi a doua deschizătură a acesteia. Bătrânul aprinde nişte frunze uscate, pe care la aruncă înăuntru, şi îi cere copilului să sufle, iar el suflă cât de tare poate. în final, trage un foc de armă, iar copilul îi reproşează că 1-a pus să sufle şi că a tras fără să-1 anunţe. Bătrânul răspunde că, dacă mai spune ceva, va fi aruncat în zăpadă.


pus acum 16 ani
   
ujocuri
Membru

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 92
www.ujocuri.com

pus acum 14 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la