TEME
Forumul orei de limba si literatura romana
Lista Forumurilor Pe Tematici
TEME | Reguli | Inregistrare | Login

POZE TEME

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Tanya_sexy
Femeie
24 ani
Hunedoara
cauta Barbat
24 - 47 ani
TEME / VARIANTE SUBIECTE TESTE NATIONALE 2007 / Varianta 100  
Autor
Mesaj Pagini: 1
catisor
Membru

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 63
Partea a II-a

Păuleni, 18.06.2007
Dragă Mihai,
Nu înţeleg de ce nu ai vrut să vii în această vară la bunici! Dar a fost alegerea ta! Nu voi înţelege niciodată ce găseşti fascinant în alpinism: te sui toată ziua pe stânci.
Eu mă simt excelent la bunici. Bănuiesc că îţi imaginezi cât sunt de grijulii cu mine.
Ieri după-amiază am plecat cu prietenele mele la plaja de la marginea satului fim fost impresionată de nisipul plajei, mult mai curat şi mai fin decât în staţiuni. Am stat atât de mult întinsă pe nisip, încât am adormit şi când m-am trezit aveam în faţă o mare... roşie! Soarele se îneca în mare, iar luciul acesteia părea a fi acoperit cu aur topit. Cerul, contopit cu marea, reflecta culorile acesteia, semănând cu un imens curcubeu. Nu cred că am văzut vreodată o imagine mai frumoasă! Am plecat cu greu de pe plajă şi bine am făcut, căci bunicii erau deja îngrijoraţi.
Sper ca vacanţa ta să-ţi ofere momente la fel de plăcute şi abia aştept să ne revedem.
Cu drag,
Ion/Ioana


pus acum 16 ani
   
catisor
Membru

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 63
Partea a III-a

Domnul Manoilă este personajul principal din fragmentul reprodus la Partea I, din opera Candidaţi la fericire de Ileana Vulpescu.
Caracterizarea Domnului Manoilă este realizată atât direct, făcută de alte personaje şi de personajul însuşi, cât şi indirect, prin propriile fapte.
Eroul este un om în etate, aşa cum reiese din dialogul pe care 1-a purtat cu un băieţel pe care-1 ajutase: — Dumneavoastră sunteţi pensionar, domnule? - Da, de 18 ani sunt pensionar.
Fiind pensionar şi având timp liber, Domnul Manoilă obişnuia să ajute oamenii, fără a aştepta o răsplată. De aici rezultă bunătatea şi altruismul personajului.
Bunătatea eroului este subliniată şi prin autocaracterizare: ai făcut treabă bună astăzi, acum culcă-te, bătrânule bun din strada Speranţei.
Deşi majoritatea copiilor pe care-i ajuta sau îi atenţiona îl considerau nebun, Domnul Manoilă continua să îi ajute, lucru ce dovedeşte perseverenţa personajului şi speranţa acestuia că până la urmă micuţii vor ajunge să înţeleagă pericolele la care se expuneau alergând neatenţi.
Chiar dacă zilnic făcea numeroase fapte bune, doar în două ca¬zuri a fost răsplătit: o fetiţă îi întinse 25 de bani, lucru ce 1-a uimit atât de tare, încât nici nu avusese timp să refuze, iar un băieţel îi spusese mulţumesc.
Prin felul său amabil şi protector de a fi, Domnul Manoilă nu era înţeles de oameni, căci aceştia nu mai aveau timp de astfel de gesturi, singurul care-i apreciază bunătatea fiind băiatul de 9 ani.


pus acum 16 ani
   
ujocuri3
Membru

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 91
www.ujocuri.com

pus acum 14 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la