TEME
Forumul orei de limba si literatura romana
Lista Forumurilor Pe Tematici
TEME | Reguli | Inregistrare | Login

POZE TEME

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Alexandraa. pe Simpatie.ro
Femeie
22 ani
Braila
cauta Barbat
26 - 80 ani
TEME / ESTI COOL SI DACA VORBESTI CORECT! / Cartea "Esti cool si daca vorbesti corect!"  
Autor
Mesaj Pagini: 1
Nedelcu
Administrator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 731
Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a iniţiat, de câţiva ani, un excelent proiect de apărare a limbii române stâlcită pe micul ecran, monitorizând "gafele" lingvistice şi chiar sancţionându-le. Un sprijin substanţial în punerea în practică a acestui necesar proiect, l-a acordat Academia Română, prin Institutul de Lingvistică "Iorgu Iordan - Al. Rosetti". Mai nou, s-a alăturat apărătorilor limbii române şi Ministerul Educaţiei şi s-a editat chiar o carte, "Eşti cool şi dacă vorbeşti corect!"
O echipă harnică de cercetători au monitorizat 6 posturi de radio şi 12 posturi tv. S-au urmărit în primul rând transmisiile de la orele de vârf, emisiunile informative şi dezbaterile sub aspect lingvistic. Au fost monitorizate urmatoarele televiziuni: TVR 1, Antena 1, Pro TV, Realitatea TV, Prima TV, TVR 2, TVR Cultural, National TV, Antena 3, B1 TV, OTV si N 24. Monitorizarea s-a efectuat pe următoarele şapte compartimente: "Greşeli ortografice", "Greşeli de punctuaţie", "Greşeli de pronunţie", "Greşeli privind morfologia", "Greşeli privind sintaxa", "Greşeli de lexic şi semantică" şi "Greşeli de stilistică".

cartea

44.8KB


_______________________________________
MEDITATII ON-LINE LA LIMBA ROMANA
_______________________________________

BLOGUL PROFESORULUI DE LIMBA ROMANA

pus acum 15 ani
   
Nedelcu
Administrator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 731
Prefaţa cărţii

Câte minute sau ore pe zi vă uitaţi la emisiuni de televiziune sau ascultaţi posturi de radio? Printre muzică şi filme, aşteptând emisiunile de ştiri sau urmărind o dezbatere pe teme de actualitate, ascultaţi, desigur, zeci de oameni care vorbesc în limba română. Se spune uneori că mass-media audiovizuală are cel puţin tot atâta influenţă cât are şcoala în formarea unor deprinderi de comunicare, a unui mod de a vorbi. Poate că nu e chiar aşa, dar uneori mass-media ne vorbeşte mai mult decât familia sau prietenii, iar ceea ce ascultăm zilnic ne devine, pe nesimţite, familiar. Televiziunea şi radioul contribuie la răspândirea limbii literare – a limbii standard,unitare; dar tot ele pot răspândi, la fel de uşor, greşelile sau inovaţiile neinspirate ( inutile şi inestetice ). Mulţi oameni cultivaţi se plâng astăzi că limba română se vorbeşte prost, că mass-media, din dorinţa de a se apropia de public, foloseşte un limbaj nu doar spontan, ci neîngrijit, nu doar familiar, ci de-a dreptul vulgar. Familiaritatea glumeaţă şi spontaneitatea sunt un merit; dar ele se confundă uneori cu nepăsarea faţă de modul de a vorbi, cu incultura afişată cu seninătate. Poţi fi simplu, spontan, corect, fără a deveni neapărat doct, rigid, pretenţios? Cu siguranţă, dar nu e un lucru uşor. Mass-media actuală ar trebui să ne ofere dovada că performanţa e la îndemâna noastră şi să devină un model de comunicare firească şi elegantă.

            Paginile care urmează se datorează deciziei Consiliului Naţional al Audiovizualului de a urmări calitatea limbii folosite la radio şi la televiziune, ca şi interesului unor specialişti – unii foarte tineri – de la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti” din Bucureşti pentru schimbările din limba de azi, pentru dinamica limbii şi pentru fixarea normelor. Monitorizarea se desfăşoară cam aşa: mai mulţi lingvişti urmăresc cu atenţie o serie de emisiuni şi fiecare îşi notează orice greşeală pe care o aude. Greşelile sunt adunate, comentate, comparate. În patru etape de monitorizare – pe parcursul anilor 2007-2008 – s-au adunat multe pagini de tabele şi sinteze conţinând greşeli făcute de redactorii de radio şi de televiziune. Or, multe dintre acestea se repetă: calea ce mai bună ( dar nu foarte rapidă ) de a le elimina ar putea fi exersarea lor în şcoală. În şcoală se fac multe ore de comunicare, inclusiv consacrate mass-mediei: nu neapărat pentru ca toţi elevii să devină ziarişti, redactori, prezentatori, ci pentru că orice telespectator sau ascultător trebuie să fie competent şi vigilent, să înţeleagă şi să judece mesajele de care este asaltat.

            Dragi elevi, aceste pagini încearcă să vă atragă atenţia asupra celor mai răspândite greşeli, ivite acolo unde vă aşteptaţi mai puţin să le găsiţi. Exerciţiile sunt o invitaţie la colaborare: de acum înainte, în faţa televizorului sau lângă aparatul de radio, priviţi, ascultaţi… dar mai ales monitorizaţi!



         Rodica Zafiu - cercetător principal la Institutul de Lingvistică "Iorgu Iordan" - Al. Rosetti" din Bucureşti


_______________________________________
MEDITATII ON-LINE LA LIMBA ROMANA
_______________________________________

BLOGUL PROFESORULUI DE LIMBA ROMANA

pus acum 15 ani
   
Nedelcu
Administrator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 731
Cuvântul Preşedintelui Consiliului Naţional al Audiovizualului, Răsvan Popescu

De câte ori nu s-a întâmplat ca, din fotoliul de telespectator, să  facem haz de necaz la auzul unui „perle” sau al unei grave greşeli de exprimare, pentru care cu toţii am plăti scump la un examen, la o teză de română sau, pur şi simplu, la un interviu?

            Cred că vă e clar că nu tot ce auziţi la radio şi vedeţi la televizor e corect sau are valoare de model.

            Depinde de voi să nu înghiţiţi tot ce vise oferă, să judecaţi cu capul vostru, să selectaţi mesajele, să vă folosiţi discernământul şi spiritul critic.

            De voi depinde să puneţi preţ pe felul cum vorbiţi, cum vă exprimaţi. Asta se învaţă la şcoală şi ţine toată viaţa. Mai târziu poate fi prea târziu. Pentru că, la urma urmei, vorbim cum gândim. Unii dintre voi vor deveni ziarişti. În presa scrisă sau audiovizuală. Vor lucra cu cuvintele. Aşadar, vor avea nevoie de o relaţie corectă, clară, civilizată, prietenoasă cu limba română.

            De aceea vă oferim această carte. Ea este realizată de tineri cercetători de la Academie şi de la Universitate. Din greşelile ziariştilor care vorbesc la radio şi la televizor ei au construit exerciţii de gramatică. De ce nu e corect, cum e corect – veţi afla din această carte. Ea vă invită să fiţi activi în faţa micului ecran şi vă asigură că „poţi să fii cool şi dacă vorbeşti corect”.


_______________________________________
MEDITATII ON-LINE LA LIMBA ROMANA
_______________________________________

BLOGUL PROFESORULUI DE LIMBA ROMANA

pus acum 15 ani
   
Teodora
Membru nou

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1
Buna!Ce faceti?

Modificat de Teodora (acum 13 ani)


pus acum 15 ani
   
ujocuri2
Membru

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 92
www.ujocuri.com

pus acum 14 ani
   
costin.olteanu
Membru nou

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 2


pus acum 11 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la